De afspraak waar iedere zwangere naar uitkijkt: de echo. Hoe leuk is het om in je buik te mogen gluren naar die baby die begint als een kleine boon en langzaam de vorm krijgt van een echt mensje. Soms zijn echo’s ook heel spannend of juist geruststellend. Bij Verloskundigcentrum Spijkenisse & Rozenburg & Brielle bieden we je alle mogelijkheden om van de echo’s te genieten op een manier die bij je past.

Elke echo gebeurt tijdens een bepaald moment in de zwangerschap en heeft een bepaald doel. Zo wordt bij de termijnecho, welke plaatsvindt tussen 10 en 12 weken, de uitgerekende datum bepaald, zijn de 13-weken en de 20-weken echo belangrijke medische echo’s waar je kindje uitgebreid wordt nagekeken en wordt bij 35 weken de ligging van je kindje gecontroleerd met een echo. En vergeet die allereerste vroege echo niet: rond 7 weken zwangerschap zul je voor het eerst het hartje zien kloppen, de eerste kennismaking met jouw kindje!

Vroege echo

De eerste weken van de zwangerschap zijn voor veel zwangeren spannend en een beetje onwerkelijk. Is het wel echt zo? Gaat het wel goed daar in mijn buik?

Verloskundigcentrum Spijkenisse & Rozenburg & Brielle begrijpt dit en dus bieden we je gratis een vroege echo aan die al vanaf 7 a 8 weken zwangerschap plaats kan vinden. Als het goed is zie je dan voor het eerst een hartje kloppen.

Medische echo

Er worden in jouw zwangerschap door de verzekering een aantal medische echo’s vergoed. Wanneer je dat wenst plannen wij drie medische echo’s gedurende je zwangerschap, namelijk de termijnecho (10-12 weken), het ET-SEO (13 weken), het SEO (20 weken) en de liggingsecho (34/35 weken). De termijnecho en liggingsecho’s worden in de praktijk gemaakt.

De termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap en heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Ook worden de belangrijkste structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn.

Het ET-SEO (13-weken echo)

Deze echo is nieuw vanaf 1 september 2021 en wordt ook wel de 13-weken echo genoemd. Deze echo valt onder de prenatale screening en lijkt erg op de 20-weken echo, maar vindt vroeger in de zwangerschap plaats. Bij dit onderzoek wordt er met de echo gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij je kindje. Er kan bij deze vroege termijn nog niet zoveel beoordeeld worden als bij de 20 weken echo, maar sommige ernstigere afwijkingen kunnen bij deze termijn al wel gezien worden. Wil je meer weten over deze ET-SEO? kijk dan op https://www.pns.nl/13-wekenecho

Structureel Echoscopisch Onderzoek (het SEO)

Deze echo wordt ook wel 20-weken echo genoemd en valt onder de prenatale screening. Dit betekent dat je mag kiezen of je deze echo zou willen of niet. Bij de 20-weken echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld. Daarnaast wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een uitgebreide controle dus. Een goede 20-weken echo geeft echter geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Wil je alvast meer weten over de 20 weken echo bekijk dan hier de folder “RIVM Folder SEO”

De liggingsecho

De liggingsecho wordt gemaakt tussen de 34 en 36 weken zwangerschap en heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt. Daarnaast wordt een schatting gemaakt van de groei en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Een laatste check voor je gaat bevallen!

Uiteraard vragen we aanvullende bijzondere medische echo’s voor je aan wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld ter beoordeling van de groei van de baby of de locatie van de placenta.

Pretecho

Bij de centering pregnancy in het inloop uur heb je de mogelijkheid om bij elkaar te echoën. Ook mag je partner, moeder, etc mee nemen die jouw zwangere buik mag echoën. Doe je niet mee met centering pregnancy, zullen we zo af en toe ook even extra de echo erop zetten indien er ruimte is in het spreekuur.

Geslachtsecho

Zou je graag willen weten of het een jongen of meisje wordt? Dit kan ook bij ons! Vanaf 15 – 16 weken kan de echoscopiste gaan kijken of zij het geslacht kan zien. Indien zij het niet kan zien, kom je gewoon wat later terug! Omdat de echoscopiste naar het geslacht kijkt, is dit een betaalde echo van 40,- euro incl foto’s (2-3 foto’s).