Termijnecho

Aan het begin van de zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt om de precieze duur van je zwangerschap te bepalen. Ook wordt er gekeken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en of het een eenling of een tweeling is. De termijnecho kan het beste tussen de 10e en 12e week worden uitgevoerd. Afhankelijk van de duur van je zwangerschap kunnen deze echo onderzoeken zowel vaginaal of via de buik gebeuren. Deze echo wordt binnen de praktijk gemaakt.

13 weken echo

Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uit ziet dan normaal. De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt.

De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat het kind gezond is.
Deze echo wordt gemaakt bij de STAR.

20 weken echo

Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uit ziet dan normaal. De echoscopist bekijkt het kind bij een 20 wekenecho van top tot teen. Ook kijkt de echoscopist of er voldoende vruchtwater is en of het kind goed groeit.

Het kind is rond 20 weken al wat groter en verder ontwikkeld dan rond 13 weken. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.

De echoscopist kan niet alles zien. Als er geen afwijkingen zichtbaar zijn, is dit geen garantie dat het kind gezond is. De echoscopist ziet vaak ook of het een jongen of een meisje is. U krijgt dit alleen te horen als u dat wilt weten.

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke afwijkingen:

 • Open rug
 • Open schedel
 • Waterhoofd
 • Breuk of gat in de buikwand
 • Breuk of gat in het middenrif
 • Klompvloet
 • Lipspleet
 • Afwezigheid of afwijking van de nieren
 • Afwijkingen aan armen of benen
 • Afwijkende ontwikkeling van botten
 • Of hartafwijkingen

Groei echo

De groei echo wordt alleen nog op medische indicatie gedaan en wordt niet standaard gedaan binnen Nederland. Als er een reden is voor een groei echo, dan wordt deze meestal gedaan tussen 30-34 weken.

Pretecho

Zwangere vrouwen vinden het leuk om hun kleintje in hun buik graag te zien op de echo. Er wordt extra service vanuit de praktijk verleend om tijdens de controles regelmatig een pretecho bij de zwangere vrouwen te maken. Zo kan je tussen de ‘echte echo’s’ door nog eens naar je kindje kijken.

Geslachtsecho

Zou je graag willen weten of het een jongen of meisje wordt? Dit kan ook bij ons! Vanaf 15 – 16 weken kan de echoscopiste gaan kijken of zij het geslacht kan zien. Indien zij het niet kan zien, kom je gewoon wat later terug! Omdat de echoscopiste naar het geslacht kijkt, is dit een betaalde echo van 35,- euro incl foto’s (2-3 foto’s).

echo onderzoeken[/one_half_last]