Prenatale screening

Je kunt jouw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet Prenatale screening. Er zijn drie onderzoeken: screening op Down-, Edwards en Patausyndroom (NIPT), de 13 weken echo en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Wanneer je graag meer informatie wilt over de testen dan vindt er een uitgebreid gesprek met de verloskundige plaats.

NIPT

In de zwangerschap kun je er voor kiezen om de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) te doen. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan na de termijnecho en vanaf 10 weken zwangerschap.

Deze test onderzoekt of je mogelijk zwanger bent van een kind met Down-, Edwards- of Patausyndroom.

Uitgebreide informatie over de NIPT vind je op https://www.pns.nl/nipt hier vind je ook de meest actuele informatiefolder.

Wil je de folder in een andere taal lezen? (Engels, Turks, Pools of Arabisch) kijk dan hier.

ET SEO (Eerste Termijn Structureel Echoscopisch Onderzoek) – 13 weken echo

Deze echo lijkt erg op de al bekende 20 weken echo: er wordt met de echo gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij het kindje. Deze echo vind plaats rond de 13 weken zwangerschap.

Hoewel er bij deze termijn minder beoordeeld kan worden dan bij de 20 weken echo, kunnen eventuele ernstige afwijkingen al wel gezien worden. Bij twijfel kan er vervolgonderzoek ingezet worden of afgewacht worden tot de 20 weken echo. Net als bij de 20 weken echo, garandeert een goede uitslag niet dat er geen afwijkingen zijn, omdat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden bij de 13 weken echo.

Meer informatie kun je vinden op https://www.pns.nl/13-wekenecho

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) – 20 weken echo

Rond de 20e week van de zwangerschap kunnen zwangeren een echo-onderzoek, het Structureel Echoscopisch Onderzoek, laten doen om een aantal structurele afwijkingen op te sporen. Een normale uitslag van het SEO is geruststellend, maar het sluit niet uit dat er toch afwijkingen zijn bij de baby. Niet alle lichamelijke afwijkingen kunnen worden gezien met een echo rond de 20 weken zwangerschap.

De echoscopiste communiceert al haar bevindingen direct met de zwangere. Wanneer je het graag wilt weten vertelt ze ook het geslacht van de baby, je mag er ook voor kiezen dat dit niet aan je verteld wordt.

Meer informatie vind je op https://www.pns.nl/20-wekenecho

De 13 weken en 20 weken echo wordt door alle verzekeraars vergoed.

Wil je de informatie over de 13 weken en 20 weken echo in een andere taal lezen? (Engels, Turks, Pools of Arabisch) kijk dan hier.

Heb je, na het lezen van de informatie, toch nog vragen hebben over prenatale screening? Laat het ons dan gerust weten, we beantwoorden je vragen graag.